התוספת שתופסת: על נטילת תוספי תזונה וויטמינים בזמן הנקה

 
 
שוק הויטמינים כל כך רווי. אנו נתקלות בפרסומות על מולטי ויטמינים למיניהם, המיועדים לחיזוק המערכת החיסונית, ומתאימים לכולם. אך האם באמת צריכים לצרוך מולטי ויטמינים על בסיס קבוע?

האם נשים מניקות צריכות לצרוך מולטי ויטמינים ומינרלים כדי להגביר חלב, או לחזק את המערכת החיסונית שלהן ושל התינוק?

מרבית הנשים המתגוררות במדינות מפותחות, לא זקוקות לתוספת מולטי ויטמינים, שכן תזונה מאוזנת מספקת את כל הויטמינים והמינרלים להם האישה זקוקה. תזונה מאוזנת כוללת צריכה יומית של פירות, ירקות, דגנים מלאים ומאכלים עשירים בחלבונים כמו; בשר, דגים וקטניות. כמו כן, חשוב מאוד להקפיד על צריכת נוזלים מספקת.

הפלא הייחודי ששמו חלב אם לא מושפע לרעה מרמות סידן ואבץ נמוכות אצל האם. חסר במינרלים אלו לא ישפיע לרעה על איכות החלב אך חסר אצל האם אינו בריא, ולכן מומלץ לבצע בדיקות דם תקופתיות ואם אכן יש חסר, מומלץ לקחת תוספים משלימים. לעומת זאת, חסכים בויטמין B לסוגיו כן משפיעים על איכות החלב, אך כמעט ולא קיים מחסור בוויטמין B במדינות מפותחות כמו ישראל וארה"ב.

מה מתרחש בגוף במקרה של חוסר בויטמין או מינרל מסוים בתקופת ההריון?
בזמן ההריון הגוף נותן עדיפות לתינוק ומספק לו את הוויטמינים והמינרליים שלהם הוא זקוק, ומשאיר את גופך בחוסר.

האם גם בתקופת ההנקה הגוף נותן עדיפות לתזונת התינוק?
אישה מניקה, שאין לה עודפים של ויטמינים ומינרלים, תישאר בחסר בגלל העברתם לחלב ולתינוק. במידה ובגוף האישה המניקה יש חסר, יהיה גם חסר בחלב וזה יפגע בתינוק.

מי כן צריכה לקחת מולטי ויטמינים בעת ההנקה?
דיאטה קיצונית עלולה לגרום לחסר בויטמינים ומינרלים שונים. דיאטה קיצונית אינה מומלצת באופן כללי אבל אישה שאינה אוכלת באופן מאוזן תהיה בחסר של ויטמינים ומינרלים שונים. במקרה כזה מומלץ לצרוך מולטי ויטמין כדי למנוע חסרים אצל האם וכתוצאה מכך אצל התינוק היונק.

כמו כן, אימהות בעלות אורח חיים טבעוני או צמחוני עלולות ללקות בחסר בוויטמין B12, ולכן עליהן להשתדל לצרוך מאכלים עשירים בB12 ולצרוך תוספים קבועים.

תפריט צמחוני וטבעוני עלול להיות דל בברזל ולכן מומלץ לשים לב לצריכה קבועה של קטניות, שומשום, דבלים בשילוב עם מאכלים עשירים בויטמין C (עגבניות, גמבה, קיווי, תפוזים, לימון) כדי להגביר את ספיגת הברזל ממקור צמחי, וכן לבצע בדיקות דם תקופתיות על מנת לוודא שאין חוסרים בברזל.

ויטמין נוסף החסר לעתים תכופות בעולם המערבי הוא ויטמין D, המגיע באופן טבעי מחשיפה לאור השמש. לאימא אשר נמצאת בבית או במשרד במשך כל היום, ככל הנראה יהיה חסר בויטמין D, ועליה לקחת תוסף של ויטמין D.

ברגע שהאישה ילדה, האם היא צריכה להפסיק ליטול את המולטי ויטמינים המומלצים בזמן הריון? ובעיקר חומצה פולית?
אין המלצה גורפת או צורך בנטילת מולטי ויטמין לאחר הלידה (מלבד המקרים שתוארו במאמר). בנוגע לחומצה פולית חשוב להבין שחסר בחומצה פולית במהלך השבועות הראשונים להריון עלול לגרום לפגיעה במערכת העצבים המתפתחת של העובר ולכן ההמלצה הגורפת לנשים בגיל הפוריות היא לצרוך באופן קבוע חומצה פולית, גם אם אין הריון מתוכנן בדרך, מאחר ונשים נכנסות להריון לעיתים ללא תכנון ועד שהן מגלות שהן בהריון, הן עלולות לפספס את שלב ההתפתחות הראשונית של מערכת העצבים של העובר, והפגיעה כתוצאה מחסר בחומצה פולית עלולה כבר להתרחש.

לסיכום, אם את אישה בריאה בדרך כלל, ללא חסרים בויטמינים או מינרלים מסוימים, הגרה במדינה מפותחת כמו ישראל ומקפידה על תזונה מגוונת ומאוזנת, ככל הנראה גופך אינו זקוק לתוספת מולטי ויטמינים בעת ההנקה, ותינוקך יקבל את הדרוש לו גם ללא שתצטרכי תוספת כלשהי. לעומת זאת, אם יש לך חסר בויטמין או מינרל מסוים, אינך נחשפת לאור השמש, או שאת נמנעת מאוכל עשיר בחלבונים מומלץ לקחת מולטי ויטמינים כדי לספק לך ולתינוקך בריאות וחוסן.

קיץ בריא!

נכתב על יד אלינה ברקן – יועצת הנקה מוסמכת IBCLC. אלינה עוזרת למאות נשים להניק מאז 2005.
אלינה מנהלת קליניקת הנקה בירושלים, ומקיימת ביקורי בית וסדנאות בהנקה בתחומים נלווים לנשות מקצוע.
בנוסף לעבודתה כיועצת הנקה אלינה תזונאית קלינית מוסמכת.

ניתן ליצור קשר עם אלינה:
052-8620402
rebarkan@gmail.com

 
x

#{title}

#{text}

#{price}